Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2013 04:10 - Наивните блянове на една овца. Съвети към правителството.
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 7112 Коментари: 8 Гласове:
12

Последна промяна: 01.04.2013 14:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Това го пускам до съответната партийна централа при всяка смяна на властта/нещо като безплатни дребни съвети/:

Какво да направи правителството на ...... като приеме от "утре"  властта?
Те сигурно си знаят, но няма да се чувствам комфортно, ако мисля,че знам нещо, а не съм им го казал.

Ето началните ми разсъждения по темата. Те се базират на опита ми в управлението и на професионалните ми наблюдения в  и извън България.

1.

Ако спокойно и задълбочено се надзърне в публичните разходи на министерствата и ведомствата за задоволяване на "административните потребности" от моливи , хартия и т.н.
и наученото стане достояние на британските медии, ще ни спрат всички фондове до един!!!
В едно силово министерство, например се харчат толкова пари за консумативи, че ако ги намалят на две, държавата ще може да осигури с ик
oномисаното, безплатни учебници, тетрадки, моливи, химикали, блокчета за рисуване, гумички, чанти и /кажете какво още трябва на децата/, за цяла учебна година, за всички учащи се в България барабар с циганчетата дето не ходят на училище!!!
Това значи, че се прави във всички министерства и ведомства.

2

Ако пък, се разрови някой и прочете по фактурите, какво е купувано на министрите, зам-овете им, разните там директори и началници, със служебни пари, ще му падне шапката! Държавните чиновници хрантутят семействата си, търкалят ги със служебните коли, возят любовници, живеят безплатно в държавни жилища, плащат им тока, водата, телефоните...медицинско обслужване безплатно и по отделен ред..!

Понеже сме много богати!
Английските депутати ряпа да ядат. 
Само с премахването на привилегиите от този ред и с ликвидирането на присвояванията за лични нужди, само от държавните структури, могат да се направят икономии, достатъчни за безплатни лекарства на всички българи на възраст над 65 години!!
Нямате си и идея за какво става дума!
Това е солидарността на нашите управляващи с народа си, по време на криза??
Все едно сме при бай Тошо.

3

 

В САЩ или Англия е абсурдно дори да се помисли, че може държавник или държавен чиновник, или кмет и тях подобни, публични личности, да отидат на лов със служебната кола!!!
Не дай боже, да научат медиите! Следват оставки!
С икономиите от такива простотии, може да се осигури гориво за всички линейки в страната!

А с ограничаването на служебния транспорт могат да се спестят средства за закупуване на супер модерни линейки и вертолети за спешна помощ и да се спасяват човешки животи всеки миг, а не болните българи да мрат от елементарна липса на превоз и животоспасяващи уреди и лекарства.

4

 В министерствата и държавните учреждения се прескачат неграмотни и некадърни протежета на тоя оня, а задълженията им се изпълняват от назначени за целта, други чиновници, които знаят езици, работят на компютри - т.н. рая.

Хиляди безполезни длъжности са създадени за да се заемат от такива като по-горепосочените мързеливи некадърни бейове, за които плачат Станишев, Местан и профсъюзите им.
С оптимизирането на необходимите дейности и необходимите за това щатни бройки, ще се спестят толкова много пари и работна площ, че заплатите на чиновниците могат да станат достатъчно големи, че да не се изкушават да влизат в корупционни схеми, а работните им места да са такива, че да ти е драго да работиш там.

5

В същата тази държавна администрация всеки чиновник се стреми да се докопа до канцелария! И се докопва!
А в "бедна" Англия, началници и подчинени
масово са в  в едно помещение. Хем се контролират, хем не се изкушават да въртят любов, хем се икономисват помещения, хем се икономисват разходи за издръжка на помещенията, хем се повишава ефективността на работата им...
Ако това се пресметне по разумен начин, ще се осигурят средства за супер модерна компютърна техника, с което нуждата от чиновници ще намалее.
С тези спестени пари, може да се увеличат заплатите на учителите и да им се създадат идеални условия да учат децата ни и да са горди с професията си!
Искате ли още?

6

Практичен съвет:
Почти всяко новодошло на власт правителство в Англия, започва дейността си с така наречения "Преглед на състоянието" /State review. State - в смисъла на "
разкош, помпозност, пищност"/. Т.е. "Преглед на разточителството"...
Често пъти, по молба на идващият, старият принципал извършва
ревюто и го предоставя на колегата си при смяната на властта. Но това е въпрос на друга политическа и управленска култура, разбира се...

В този преглед всички, дори и наложилите се като безспорни  и рутинни, "всепризнато нужни" дейности и структури, се подлагат на безпощаден анализ за НЕОБХОДИМОСТТА от съществуването на дадената структура или съответното вършене на дадена дейност.
Всяка структура трябва да защити по безапелационен начин нуждата от нея.
Първия въпрос който се задава на ръководителя на звеното/на всички нива/ е
- "Вашата структура е излишна и трябва да се закрие"...шефът, заедно с екипа си, трябва да докаже, че това твърдение не е вярно.
- Ако защитят необходимостта от структурата/дейността/, ги изтискват да докажат, че това не може да се върши от небюджетна организация и без финансиране от бюджета.
- После ги прекарват през миши уши да доказват, че не могат да си изпълняват задачите с 50% от бюджета, който им е отпускан до сега...!?
- Накрая им казват "да бе да", но вие не вършите работата си както трябва.Предложете по-добър начин да се върши това.
 
Това се прави от подбрана на случаен принцип комисия , която се назначава от стария или новия принципал.
Тя включва опитен администратор и набор от хора с различни професии, дори и без отношение към ведомството. Т.е. непредубедени лица.
Когато такава комисия сложи доклада си на бюрото на принципала, по традиция, препоръките се приемат без уговорки и се узаконяват предлаганите от нея, промени.

В министерството което изучавах , поредната "Оценка на разкоша" бе довела до близо 10% икономии!!!
В Англия, дето не са много щедри на разхищения.

7

И накрая, малко английски политически фолклор по темата.
Назначената, от министър-председалят на Кралство Великобритания Джон Мейджър , комисия за "Преглед на състоянието на отбраната" започнала поредния преглед в кралските въоръжени сили, в годината преди консерваторите да загубят изборите, като заявили на началника на щаба на отбраната на кралството:
"Студената война завърши. Заплахи за кралството няма. Докажете ни, че Велика Британия има нужда от армия!"....
Никой не се засмял...И в продължение на 3 часа шефът на щаба защитавал необходимостта от армия.
Прегледът завършил след 6-7 месеца с редица предложения до премиера, най-важното от които било предложение за 30 % съкращение на разходите за отбрана. Това съкращение бе реализирано през следващите 5-6 години от  правителството на лейбъристите начело с Тони Блеър.

Така се правят нещата по белия свят. Прости неща нали?

А сега познайте, какво от писаното се е случило у нас.






Гласувай:
12



1. batogo - !!!:)))
31.03.2013 07:57
Още една овца се присъединява към наивните ти блянове с пълна сила. :))))))))) Поздравления за поста и позицията! Изцяло те подкрепям!
цитирай
2. vmir - Ето, това е нещо съвсем реалистично и оптимистично!
31.03.2013 09:36
Подкрепям!
цитирай
3. demograph - Не очаквах..благодаря
31.03.2013 13:54
batogo написа:
Още една овца се присъединява към наивните ти блянове с пълна сила. :))))))))) Поздравления за поста и позицията! Изцяло те подкрепям!

цитирай
4. demograph - Минаваме към оптимизъм! Шъ ги победим, деба макаим, деба!
31.03.2013 13:55
vmir написа:
Подкрепям!

цитирай
5. nikikm - Една
31.03.2013 16:00
и съща ръка дърпа конците и там и тук!Ама пустият двоен аршин играе ли играе.Презумпцията е България да има народ от говеда и никога,ама никога да не се въздигне! Иначе и аз съм за!
цитирай
6. demograph - Когато набараме тая ръка става по-лесно да я строшим!
31.03.2013 16:12
nikikm написа:
и съща ръка дърпа конците и там и тук!Ама пустият двоен аршин играе ли играе.Презумпцията е България да има народ от говеда и никога,ама никога да не се въздигне! Иначе и аз съм за!

цитирай
7. vmir - 4. demograph,
31.03.2013 17:50
demograph написа:
Минаваме към оптимизъм! Шъ ги победим, деба макаим, деба!


Точно така, започваме с тонът. Ако му говориш изискано и възпитано, престъпника те възприема като будала, който не разбира какво се случва и става още по-арогантен и нагъл. Повече от наложително е да пожертваме част от имиджа си на благовъзпитани джентълмени (каквито сме), защото престъпниците отстъпват единствено пред грубостта и много разчитат на добродушието и милосърдието ни. Деба мамка им престъпна.
цитирай
8. demograph - Ти видя ли какво стана вчера?...
01.04.2013 14:56
Медиите на мафията стартираха проект "12 Май".
Всички срещу Костов!
Изпълзяха змии и гущери, паяци, скорпиони, червеи, говеда, кучета, вълци, божи кравички, калинки-малинки...и Всички срещу Костов!
Ето за това, аз казвам, че залае ли някой срещу Костов, значи е от мафията.
С нещо им бърка в г..зъ...
Когато някой палпира мафията, аз ръкопляскам.
Това го отбелязвам, за да се замислим:
Защо, аджеба, ВСИЧКАТА МАФИЯ е срещу Костов?..Защото ние сме и много мили, та е решила да ни дари със справедливост и благоденствие?!...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7960080
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол